Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-05-07@16:02:39 GMT

زیبایی بهار ایلام از دریچه چشمان دختر مخمل پوش تاریخ

تاریخ انتشار: ۶ فروردین ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۲۱۹۲۳۱

زیبایی بهار ایلام از دریچه چشمان دختر مخمل پوش تاریخ

به گزارش ایرنا، می خواهم تو را به تماشای تکه ای از بهشت خداوند در روی زمین مهمان کنم، تو را به یک سرزمین عجیب و جادویی که نظیرش را در داستان ها فقط می توان مشاهده کرد، ببرم.
با من آماده سفر شو به مکانی که ذهن خیال پرداز هر آدمی دوست دارد آنجا را برای یکبار هم که شده از نزدیک به تماشا و نظاره بنشیند.
من در این سفر کوتاه اما خیال انگیز راهنمای سفرت می شوم و تو را با خود به سرزمین تاریخی و به یادگار مانده از دل تاریخ سیروان می برم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


شهرستان سیروان که عامه مردم آن را با همان نام قدیمی و کهن شیروان می شناسند، این روزها همچون دخترکی نورس لباسی از مخمل سبز با گل های ریز و درشت رنگارنگ بر تن کرده و برای دیده متحیر مردمان مشغول دلبری و دلربایی کردن است.
این زیبای مخمل پوش یادگاری گران قدر از اعصار و قرون بسیار دور است که مقهور تحولات و توسعه شهرنشینی و زندگی ماشینی نشد و همچنان طراوت خیره کننده خود را حفظ کرده است.
سیروان به حق بهشتی گمشده و گمنام است که هرگاه پای بر آن دیار می گذاری گویی به یک سرزمین افسانه ای و رویایی آمده ای که نظیرش را فقط در قصه ها و کارتون ها می توان دید و یافت.
در سیروان همزیستی مسالمت آمیز طبیعت و انسان ترکیبی بی بدیل ایجاد کرده که گویی این دو از یک پیکر واحد و ناگسستنی هستند، کلونی های روستایی در دل دشت های سرسبز با حفظ طبیعت ساخته شده اند و تا چشم کار می کند دشت های سرسبز و باغات پرثمر را می توان مشاهده کرد.
حتی در نقاط شهری هم معماری سنتی و قدیمی غالب اصلی ساختمان سازی است و به ندرت خانه های آپارتمانی و چندین طبقه ای را می توان یافت و بلندمرتبه سازی در این زیست بوم طبیعی جایگاهی ندارد.
شهرستان سیروان ترکیبی خوش فرم و زیبا از طبیعت، تاریخ، نمادهای دینی، سازه های سنتی کنونی است که آنرا از دیگر نقاط ایلام و حتی شاید ایران متمایز کرده است.
سیروان در این موقع از سال دارای تنوع آب و هوای سرد و معتدل است که در منطقه لومار هوا معتدل و در محدوده کارزان با توجه به رشته کوه های مانشت و قلارنگ سرد و زمستانی است و در حالیکه در برخی نقاط شهرستان گل ها و درختان جوانه زده اند و به شکوه نشسته اند اما در مقابل قله کوه ها همچنان پوشیده از برف و مه است.
از لحاظ موقعیت اقلیمی دو رشته کوه چرمین و لنه از یک سو و مانشت و سیوان از دیگر سو شهرستان سیروان را همچون یک دره وسیع در برگرفته اند و وجود رودخانه های شیروان و سیمره و چشمه سارهای جاری از دل کوه ها، جنگل های بلوط و بنه منطقه را به دشتی سرسبز از مزارع، علفزارها، مراتع، جنگل و باغات میوه تبدیل کرده است.
صدای دلنواز رودخانه و جویبارها با بوی علف و گیاه تازه، صدای قیل و قال رمه های از چرا بازگشته، لباس های محلی رنگارنگ زنان و دختران روستایی همه و همه نشان از وجود حیات و سرزندگی در روستاهای شهرستان سیروان دارد و حتی در سال های اخیر آغوشش برای روستاییان به شهر رفته با مهاجرت معکوس باز شده و آنها را به گرمی پذیرفته و زمینه اشتغال روستایی را برای آنها فراهم کرده است.
بخشی از مردمان این دیار با گویش کلهری، مناطقی عربی و عده ای نیز با گویش کردی اما با زیر لهجه جذاب و شیرین متعلق به ایل خزل تکلم می کنند.
به علت وجود آثار و ابنیه های تاریخی، مذهبی، جاذبه های طبیعی زیبا با تنوع اقلیمی متفاوت کوه و جنگل و از همه مهم تر بافت سنتی زندگی مردمان این دیار، شهرستان سیروان را به یکی از قطب های مهم و نگین گردشگری استان ایلام و حتی غرب کشور بدل ساخته که در طول سال به ویژه تعطیلات نوروزی پذیرای هزاران مسافر و گردشگر داخلی و خارجی است.
شهر تاریخی سیروان، تنگه های سازبن و شمشه، قبرستان باستانی آهنگران یا آسن گران، قلعه های تاریخی، وجود قبور مطهر چندین تن از امام زاده ها، باغات میوه، مزارع و کشتزارهای برنج و گندم، صیفی جات، کوه تلاقی توامان کوه، جنگل، مرتع و مزارع، احداث روستاها با بنای بومی محلی در دل مراتع و دشت های سرسبز، همه و همه سیروان را به یک چشم انداز جذاب و چشم نواز تبدیل کرده است.

** قبرستان آهنگران (آسن گران به زبان محلی)
گورستان آهنگران با پیشینه حدود پنج هزار ساله یکی از آثار تاریخی با ارزش استان ایلام است که در 2 کیلومتری روستای سراب کارزان از توابع همین بخش قرار گرفته و بر اساس کاوش های باستان شناسی قدمت این مقبره های خانوادگی به عصر آهن باز می گردد.
در این قبرستان نزدیک به ۱۰۰ قبر کشف شده است که در هر قبر اعضای یک خانواده به صورت دسته جمعی دفن شده اند و سنگ قبرهای این قبرستان یک تکه و بسیار بزرگ است که هر سنگ قبر بین یک تا پنج تن وزن دارد که به صورت خشکه چین (بدون ملات)، دایره وار و به شکل هرم روی هم قرار گر فته اند.
سنگ گورها بدون حفر زمین بر روی سطح زمین چیده شده است، نحوه دفن ها در این گورستان به صورت نامنظم است که البته این گورستان تاریخی بارها توسط حفاران غیر مجاز حفاری شده و اشیا داخل قبرها به سرقت رفته است.
قبرستان آهنگران یکی از آثار باستانی شاخص استان ایلام و شهرستان سیروان است که در ایام نوروز می تواند بعنوان یکی از مناطق گردشگری میزبان گردشگران و مهمانان نوروزی باشد.

** تل شیروان
تل شیروان یکی از آثار تاریخی سیروان و چهارمین اثر ثبت شده در آثار ملی ایران است که در کنار رودخانه سیروان و در نزدیکی شهر تاریخی سیروان واقع شده است.
تل شیروان مربوط به دوره ی ماقبل تاریخ عصر حجر یا عصر سنگی است و در لایه های بالایی آن آثاری مربوط به دوره ی ساسانی نیز به چشم می خورد.
این اثر باستانی به علت ارتفاع و مشرف بودن بر شهر تاریخی سیروان و همچنین آب و هوای بکر این منطقه یکی از تفرجگاه های ساسانی در فصل بهار بوده است که البته تاکنون مورد کاوش قرار نگرفته و برخلاف قدمت دیرین خود هنوز برای گردشگران داخلی و خارجی و حتی بومی گمنام و بکر مانده است.

** شهر تاریخی سیروان
شهر تاریخی سیروان به عنوان مرکز ایالت ماسبذان یکی از شهرهای به جای مانده از دوره ساسانی استان ایلام است که در شهرستان سیروان واقع است که به خاطر وجود منابع آبی روزگاری از رونق و آبادانی برخوردار بوده است.
شهر تاریخی سیروان (شیروان) در حوزه شمالی استان ایلام و شمال‌شرقی شهر ایلام در دامنه‌های اطراف و لایه‌های زیرین سراب کلان واقع در شهرستان سیروان به صورت نیمه مدفون با بقایای آثار معماری ارزشمند موقعیت کنونی این شهر است.
این شهر در دوران شکوه و عظمت خود مرکز ایالت ماسبذان از شهرهای مهم و آباد ایران در دوره ساسانی بوده و وجود پل ها، راه‌ها، محوطه‌ها، قلعه های فراوان و سکونت‌گاه های باستانی در این محوطه گویای اهمیت این شهر است و بعد تسخیر ایران توسط مسلمانان شهر تاریخی سیروان تا قرن چهارم هجری همچنان به حیات باشکوه خود ادامه داده است.
اما در زمان حکومت آل بویه به دلیل انتقال مراکز حکومتی از غرب ایران، بغداد، تیسفون، همدان به نواحی شرق ایران اطلاعاتی در مورد سیروان و دیگر نواحی حاشیه غربی زاگرس در آثار مورخان دیده نمی‌شود.
امروزه در ویرانه‌های این شهر می‌توان کیفیت شهرسازی و ذوق معماری عصر ساسانی را مشاهده کرد و روستای فعلی سراب کلان روی بناهای متعدد و مختلف باقی مانده از این شهر تاریخی ساخته شده است.
ساختار معماری شهر تاریخی شیروان قرابت نزدیکی با دیگر بناهای به جای مانده از دوره ساسانی همچون شهر باستانی سیمره (دره شهر) و قلعه‌های موجود در پشته‌های کبیر کوه از جمله قلعه شیخ مکان و بهرام چوبین و نیز پل چم آب دارد.

** قلعه و تنگه سازبن
در شهرستان سیروان تنگه ای با نام سازبن قرار گرفته که با توجه به وجود قلعه ای باستانی با همین نام بر روی تیغه های ورودی آن و نیز جریان رودخانه ای منشعب از رودخانه سیمره در درون این تنگه می توان به اهمیت آن در روزگاران دور پی برد.
تنگه و قلعه سازبن در شمال روستای ورگچ و در قسمت شرقی شهر لومار قرار دارد و این قلعه یکی از آثار به ثبت رسیده ملی است که موقعیت، جنس مصالح بکار رفته و همچنین شکل قلعه و وجود شکارگاه های بکر و طبیعت چشم نواز بیانگر این موضوع است که روزگاری از مراکز نظامی و تفریحی شاهان و حاکمان عهد ساسانی بوده است.
با گذشت قرن ها از ساخت اما دیوارها، ستون ها و ... این قلعه همچنان باقی مانده است و با توجه به موقعیت جغرافیای و مکان ساخت آن بر روی دیواره های کوه آن را به یکی از قلعه های منحصر به فرد دوران ساسانی تبدیل کرده است.
تنگه سازبن در شمال روستای ورگچ از توابع شهرستان سیروان واقع شده است؛ این تنگه در فصل بهار به یکی از زیباترین مناطق استان تبدیل می‌شود و در این فصل پذیرای مسافران زیادی از گوشه و کنار استان است.
تنگه و قلعه سازبن در منطقه سیروان به جرات یکی از نقاط بسیار زیبا و بکر استان ایلام است که با طبیعت بدیع و دل انگیز تنگه چشم هر گردشگری محسور و مجذوب زیبایی اش می شود.
اما نکته قابل تامل اینکه این منطقه زیبا با وجود پتناسیل های قوی برای تبدیل به یک قطب گردشگری فاقد امکاناتی هچون جاده دسترسی مناسب و محل اسکان گردشگران است هرچند هم‌اکنون به یکی از نقاط پربازدید در ایام سال تبدیل شده است.
وجود دیوارها و باورهایی از عهد باستان بر دیوارهای تنگه و عرض رودخانه در دل کوه جذابیت ویژه ای را ایجاد می کند که نگاه بیننده را به خود متحیر می سازد و به جز راه های سخت گذر طبیعی تنها راه ورود به تنگه استفاده از قایق است که بر زیبایی های این مکان بکر و دیدنی افزوده است.

** روستای تاریخی و هدف بوم گردی سراب کلان
روستای سراب‌کلان که بر روی بافت شهر تاریخی سیروان و در 12 کیلومتری جنوب غربی شهر لومار و 55 کیلومتری جنوب شرقی شهر ایلام قرار دارد و این روستا از جنوب به کوه سیوان و از شمال شرقی به تپه کلاه کلان محدود می شود.
طبق مطالعات و کاوش های باستان شناسی این روستا دارای قدمت بیش از ۱۴۰۰ تا 1600 ساله است و با توجه به آثار تاریخی و بناهای قدیمی به جای مانده و موقعیت طبیعی و جغرافیایی منطقه و بر اساس گمانه زنی های تاریخی این مکان تفریحگاه انوشیروان ساسانی بوده است.
کشف آثار و بقایای شهر مدفون شده سیروان (ماسبذان) در جوار روستای سراب کلان نشان از قدمت طولانی سکونت انسان در این روستا دارد و وجود بقایای پل ها، راه ها و قلعه های باستانی اهمیت این روستا را دوچندان کرده است.
در وسط روستا مجموعه اتاق‌های به هم پیوسته‌ای به صورت یک تل بزرگ دیده می‌شود که بر فراز آن پی اتاق های منظم مربع شکل طبقات بالایی ساختمان مشخص و معلوم است و طبقه یا طبقات پایین که به عنوان انبار و کاهدان مورد استفاده اهالی قرار می گرفت، هنوز سالم و پابرجا باقی مانده است.
هنوز هم برخی از آثار و بقایای شهر مزبور مانند پل و قلعه در حوالی روستا قابل مشاهده است و برخی از آثار آن مانند وسایل خانه و ابزارآلات نیز در زیر خانه های روستاییان مدفون است لذا روستای سراب کلان علاوه بر زیبایی های طبیعی اهمیت تاریخی ویژه ای دارد.
روستای کوهستانی سراب کلان به دلیل برخورداری از چشم اندازهای جذاب و متنوع طبیعی مانند جنگل، رودخانه و کوهستان های سرسبز و پوشیده از گیاهان دارویی و گل های رنگارنگ، شرایط مناسبی را برای بازدید گردشگران از این روستا را به ویژه در فصل بهار فراهم آورده است.

** تنگه های برنجان و شمشه
تنگه برنجان در پایین تر از روستای چم شیر منطقه عرب رودبار قرار گرفته که رودخانه سیمره از آن می گذرد و زیبای ها و جاذبه های این تنگه و همچنین وجود قایق تفریحی در این تنگه این روزها چشم هر گردشگر را به خود خیره کرده است.
تنگه شمشه نیز از مکان‌های زیبای طبیعی سیروان است که کوه چرمین را به دو قسمت تقسیم می‌کند و هوای مناسب آب زلال آن در دو فصل بهار و تابستان برای هر بازدید کننده ای خاطره انگیز است.
این محل در محل برش عرضی کوه لنه که سبب خروج رودخانه زنگوان از آن به سمت زهکش رودخانه چرداول شده است به خاطر تأثیرات آب بر سنگ های آهکی بستر خود شکل‌های زیبایی به صورت استخر، رودخانه ای شکل داده که همراه با آثار قدیمی که بر دیواره‌های اطراف تنگه به جای مانده دارای جذابیت قابل توجهی است.
وجود چشمه آب شیرین و رود زیبایی که از وسط تنگه می‌گذرد و بناهای تاریخی و همچنین وجود پرندگان گوناگون در این منطقه زیبایی بخصوصی به آن داده است که نظر هر بیننده ای را به خود جلب می‌کند.

** بقاع متبرکه
وجود بقعه ها و حرم مطهر چند تن از امامزادگان مدفون در شهرستان سیروان این منطقه را از لحاظ گردشگری مذهبی و دینی غنی ساخته و همه ساله در طول ماه های مختلف سال زائران زیادی برای زیارت این قبور مطهر به سیروان سفر می کنند.
امام زاده صورت بانو یکی از زنان گرامی منتسب به خاندان رسالت در روستای گوراب و بقعه دیگر امامزاده ها چون سید علی در بلندی مشرف به شهر لومار و محله درویشان و رودخانه سیمره، عباس عرب رودبار در روستای چم شیر که بقعه آن به لحاظ ساختار تاریخی ثبت ملی شده، عباس شیروان در کنار روستای عباس آباد و مشرف به رودخانه سیروان، محمد باقر در جنوب روستای سفید خانی، حاجی حاظر در بین روستاهای لرینی و سراب کلان ، زید بن علی که بر روی تپه ای مشرف به رودخانه سیمره ساخته شده است.
به گزارش ایرنا، سفر ما به دل تاریخ و طبیعت در دل دشت سرسبز و زیبای سیروان به پایان نرسیده و این ها که در این سطور خواندی تنها یکی از هزاران توی سیروان است و تو هر بار که به این دیار کهن و ناشناخته سفر کنی تازه های زیادی را کشف می کنی و به ناشناخته های زیادی دست می یابی.
سفر به روستاهای این منطقه که در دل مراتع سرسبز قرار گرفته اند، نان داغ ساجی، شلکینه، دوشاب، روغن و کره محلی، صدای بره ها و بزغاله ها، ماکیان و گله های اسب و قاطر، کوه های مه گرفته و برفی، غل غل چشمه ها و جویباران، شرشر آبشارها، خروش رودخانه ها، سرمای متبوع و دلپذیر تو را به یک سرزمین افسانه ای ورای قصه ها و داستان ها دعوت می کند.
تا بهاری خاطره انگیز را در شهرستان بکر و زیبای سیروان بگذرانی و بدون شک چشم نوازی های منطقه و خونگرمی مردم مهربانش تو را نمک گیر خود کرده و باز هم و بازهم به کرات برای دیدار از این زیبای ناشناخته به سیروان یادگار مانده از اعصار و قرون دیرین سفر خواهی کرد.
7172/6119
انتهای پیام

منبع: جماران

کلیدواژه: 40 سالگی انقلاب بودجه 98 جاذبه های طبیعی زمین شاخص گردشگری استان مسلمانان 40 سالگی انقلاب بودجه 98 امام خمینی س سید مصطفی خمینی سید احمد خمینی سید حسن خمینی انقلاب اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۲۱۹۲۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سخنی در باب محتوای «مست عشق» به کارگردانی حسن فتحی/ تحریف تاریخ به شیک ترین شکل ممکن

به گزارش قدس آنلاین، سالهاست دربارۀ اهمیت اینکه سینمای ایران، پا در گام همکاری با کشورهای دیگر بگذارد و به بازارهای فرهنگی فرامرزی بیندیشد، نوشته‌ایم و بحث کرده‌ایم و اینک فیلمی روی اکران است که با همه فراز و نشیب‌های حقوقی و فنی، بالاخره توانسته است این سد را بشکند و با سینمای ترکیه به عنوان یکی از پررونق ترین و جدی ترین بازارهای هنری منطقه، با حضور بازیگران و عوامل فنی برگزیده دو کشور همکاری نسبتاً موفقی داشته باشد. دومین جنبۀ اهمیت این فیلم، این است که دربارۀ شخصیت‌ها و چهره‌های مهم فرهنگی کشور ما ساخته شده است. ساختن  فیلمی پرفروش که تماشاگران را با زندگی شخصیت‌های مهمی چون مولانا و شمس تبریزی آشنا کند، یکی از غفلت‌های سینمای ایران در همه سالهای اخیر بوده است که این مهم هم انجام شده است و از این منظر باید به حسن فتحی و تیمش تبریک گفت.

چالشی مهم در برابر فیلم‌های تاریخی

ساختن فیلمی که از یک سو به گذشته و تاریخ واقعی بپردازد و از سوی دیگر برای مخاطب کشش داشته باشد، به راستی کار سختی است. فیلم‌های تاریخی ما معمولاً به ملغمه‌ای از جملات ادبی، پند و اندرز و آواز خوانندگان تبدیل می‌شود و داستان ندارند. برای همین است که سختی انتخاب قصه‌ای برای آشنا کردن مخاطب با تاریخ، در سینما و بخصوص سینمای ایران صدچندان است. در این گونه فیلم‌ها، دخیل کردن تخیل و ساختن شخصیت‌ها و مکان‌های خیالی برای جذاب کردن داستان یک چالش مهم است و به همین دلیل است که بیشتر فیلم‌ها و سریالهای ایرانی که درباره تاریخ گذشته سرزمین ما ساخته می‌شود، به تحریف تاریخ (هر کدام در حد و حدودی متهم هستند.) در اینجاست که اهمیت تحقیق و بهره‌مندی از آثار کسانی که با متون و رویدادهای تاریخی آشنا هستند، بیشتر می‌شود. در مورد مولانا و شمس دست ما برای آگاهی از رویدادهای زندگی، شخصیت و تفکرات آنان بسته نیست. اگرچه هنوز برای پژوهش درباره آنها و دوران پرفراز و نشیب زندگی‌شان، راه‌های نپیموده زیاد است اما حداقل می‌توانیم به برخی کتاب ها وپژوهش های صورت گرفته اعتماد کنیم و از نوشته‌های کسانی چون دکتر زرین کوب بهره ببریم. برای انتقال مفاهیمی که مولانا و شمس دربارۀ آنها سخن می‌گویند، به آثاری نیاز داریم که نه تنها درباره ویژگی ها و دوره های زندگی آنها سخن می‌گوید، دوران تاریخی آنها را به خوبی می‌شناسد، جریان‌های معارض فکری و عرفانی موجود را بررسی کرده و برای مخاطب به خوبی روشن می‌کند که اهمیت کاری که مولانا کرده است، چیست. کتاب هایی مانند «پله پله تا ملاقات خدا» که هم روایتی داستانی دارد، هم زبانی ساده و هم از نظر استناد تاریخی شبهه‌ای در آنها نیست.

یک شمس تبریزی مهربان

تیم تولید «مست عشق» به جای اینکه به این روایت درست، پژوهشمند و جامع نگر از داستان مولانا و شمس توجه کند، روایتی از زندگی این دو شخصیت به دست داده است که بیشتر با خوانش ترکیه از مولانا تطبیق دارد. خوانش رایج در ترکیه امروز که اوج آن را در «ملت عشق» الیف شفق(شافاک) می‌توان دید، مولانا و شمس را از بستر تاریخی و مفهومی خود خارج می‌کند و به آنها چهره دو مرد سکولار رمانتیک می‌دهد که همه چیز را در عشق و مهربانی می‌بینند، با مذهبی‌ها در جنگند و جانشان را در این راه می‌دهند و نتیجه همه مبارزه هایشان می‌شود رقص و سماع ( که البته در تیتراژ فیلم به سما تبدیل شده است!). این خوانش هم امروزی است، هم خطری ندارد و هم مولانا و هر شخصیت تاریخی دیگر را به یک سوژه خوب برای تبدیل شدن به یک جاذبه گردشگری و منبعی برای پول درآوردن تبدیل می‌کند. شمس و مولانای «مست عشق»از همین جنسند. این تحریف در شخصیت شمس تبریزی شدیدتر است. آنچه ما از گفته‌هایی که از او باقی مانده است و نوشته‌ها و گفته‌های دیگران و اسناد تاریخی درباره شمس می‌دانیم، با موجودی که در این فیلم به تصویر کشیده شده است، بسیار متفاوت بوده است. به یاد داشته باشیم که شمس شخصیتی تندخو، آشفته و البته مغرور بوده است. شاید آنهایی که «مست عشق» را دیده‌اند تعجب کنند اگر بدانند در داستان ازدواج او با دختر خواندۀ مولانا، کیمیا خاتون، دخترک از ابتدا این ازدواج را خوش نمی‌داشت و هرگز دلش با شمس که چهل سال از او بزرگ تر بود و شخصیتی بی ثبات داشت، صاف نشد و البته اینکه بنا بر برخی روایت‌ها متهم اصلی مرگ یا بهتر بگوییم قتل این دخترک بی نوا همین شمس تبریزی است.

جلال‌الدین محمد تهرونی

برای داستانی کردن تاریخ و تبدیل آن به یک قصۀ جذاب، یکی از راه ها این است که وقتی قصه‌ای جذاب نداریم، از دل واقعیت های تاریخی قصه‌ای بیرون بکشیم و «مست عشق» هم همین کار را کرده است؛ خلق یک داستان معمایی و پلیسی دربارۀ مرگ شمس تبریزی. این تهمید البته داستان را جذاب کرده است و مخاطب را به دنبال خودش می‌کشد اما تاریخ را به شکل عجیب و غریبی به شکلی در می‌آورد که کارگردان و نویسنده دلشان می‌خواهد. برای مثال وقتی یک کارآگاه برای حل ماجرای گم شدن شمس خلق می‌کنیم، او باید وظیفه خودش را به پایان برساند و در «مست عشق» سرنوشت شمس تبریزی روشن می‌شود اما سوال اینجاست که اگر همه چیز به همین خوبی و خوشی به پایان رسیده است، چرا مولانا در تمام سالهای بعد از شمس، فراق او را به صورت شعر فریاد می‌زده و از در و دیوار میپرسیده که شمس کجاست و چه شد؟ مشکل اصلی بیرون کشیدن داستانی از دل داستان شمس و مولانا این است که تاریخ را هم مجبوریم جا به جا کنیم و برای قونیه اداره شهربانی بسازیم که در اوج درگیری سلجوقیان روم با یکدیگر و در حالیکه آنان زیر فشار خردکنندۀ ایلخانان مغول و اختلافات داخلی درحال فروپاشی بودند، نگران درویشی بدزبان باشند که گم شده است، همین جا به جایی‌های تاریخی و انتقال دادن گذشته‌ای دور به امروز، باعث می‌شود که مولانا هم در کودکی با پدرش با لهجه تهران سخن بگوید!

آرش شفاعی

دیگر خبرها

  • لورکوزن با رکوردشکنی تاریخی، جاودانه شد!
  • برگزاری آیین نکوداشت ۱۶ اردیبهشت روز مراغه
  • برگزاری آیین نکوداشت روز مراغه
  • تکذیب صدور مجوز ساخت و ساز در قلعه اولتان استان اردبیل
  • خبر صدور مجوز ساخت و ساز در قلعه اولتان کذب است
  • رودخانه روستای کنجان چم با بارش‌های سیل آسا طغیان کرد + فیلم
  • تاریخ‌سازی خشن‌ترین دختر ایران در آستانه المپیک
  • برگزاری مراسم تشییع شهید تازه تفحص شده «محمدشفیع فیضی‌زاده» در ایلام
  • نظربازی با اصفهانِ اردیبهشتی
  • سخنی در باب محتوای «مست عشق» به کارگردانی حسن فتحی/ تحریف تاریخ به شیک ترین شکل ممکن